Tallers de formació per gaudir-ne i aprendre

Una forma diferent d’ensenyar: com fer servir les tècniques escèniques com a potents eines pedagògiques per transmetre coneixements.

Aprendre rient

Fa uns anys vaig fer un descobriment meravellós: em vaig adonar que ser pallasso no només em permetia entretenir els infants, sinó que a més, les tècniques del meu ofici també eren molt efectives per ensenyar. Així vaig iniciar-me en una nova feina: la d’ensenyant.

A partir del material que havia desenvolupat inicialment per a les meves obres de teatre, vaig crear cinc tallers de formació: hàbits per a infants de zero a tres anys, anglès, lectoescriptura, valors socials i cívics, i astronomia i ciència.

El que fa especials a aquestes classes -i que sorprèn molt la canalla- és que el professor és un pallasso que ensenya mitjançant la màgia, el mim, els titelles i molt d’humor. Per això les meves classes s’anomenen tallers de formació escenificats.

Tanmateix, sota aquest embolcall de comicitat s’amaga un objectiu netament pedagògic, en el qual l’art és simplement l’eina per ensenyar. El guix i la pissarra se substitueixen pel nas vermell i els trucs de màgia, però la finalitat és ben bé la mateixa.

Com s’aprèn en un taller d’en Ruskus?

En aquest exemple pots veure com s’ensenya als infants l’ús de les preposicions on i under mitjançant tècniques de clown.

El professor-pallasso Ruskus Patruskus posa una petita maleta sobre una taula i, a sobre d’aquesta, unes estovalles. En Ruskus, despistat, no s’adona que ha cobert la maleta amb les estovalles. Com que no veu la maleta, es pensa que l’ha perduda.

─Where is the suitcase? ─La canalla li contesta que la maleta és a sobre la taula. En Ruskus no la veu─. On the table, you say? It’s not on the table!

Els nens li diuen que no és pas a sobre sinó a sota les estovalles, però el professor ho enten malament. ─Ah! You mean under the table! ─Aleshores, en lloc de mirar sota les estovalles, en Ruskus mira sota la taula, i en aixecar el cap s’hi fa un cop─. Ouch! It is not also under the table!

La canalla riu, i li fa entendre que miri sota les estovalles. En Ruskus aixeca les estovalles però, distret, no veu la maleta (que li ha quedat al darrera). ─It is not under the tablecloth! ─Els infants xisclen que miri darrere. En girar-se, en Ruskus veu la maleta sobre la taula, i de la sorpresa deixa caure les estovalles a terra─. Watch! The suitcase is on the table! But now, the tablecloth is on the floor.

Adreçant-se a les estovalles, en Ruskus els diu: ─Listen up, tablecloth, you should stay on the table. ─Posa les estovalles sobre la taula, però hi llisquen novament a terra─. No! I didn’t say on the floor, I said on the table! ─Després de dos o tres intents, al final ho aconsegueix.

─Finally! Now, the tablecloth is on the table. ─Amb aire triomfant, posa la maleta sobre la taula─. And the suitcase is on the table too!

Cinc tallers de formació per a infants

Mètode científic

Taller d’astronomia i ciència

L’objectiu del taller és, d’una banda, donar una idea general del mètode científic: l’observació, l’experimentació i l’anàlisi dels resultats. A més d’això, s’hi ensenyen conceptes bàsics d’astronomia: què són els planetes, les estrelles i les galàxies, i les característiques principals de cadascun dels planetes del nostre sistema solar.

El taller és adequat per a infants de 3r a 6è de primària.

Dibuix de Ruskus Patruskus vestit d'astronauta flotant a l'espai agafat de tres globus

Llengua estrangera

Taller d’anglès

Els tallers de formació d’anglès fan servir les obres de teatre en anglès com a columna vertebral. Són activitats adequades per a infants des de P3 fins a 6è de primària.

N’hi ha de dos nivells: un d’iniciació per als cicles infantil i inicial, i un altre de més avançat per als cicles mitjà i superior.

Dibuix d'en Ruskus amb una motxilla i una bandera britànica

L’hàbit de llegir

Taller de lectoescriptura

L’objectiu del taller és estimular l’afició dels infants per la lectura i afavorir així la comprensió lectora i les habilitats bàsiques de lectoescriptura.

Hi ha dues opcions per fer el taller. La primera versió consisteix a presentar els llibres i la lectura com eines atractives per esbargir-se i aprendre.

La segona variant és específica per a biblioteques públiques. La biblioteca organitza una petita exposició de llibres relacionats amb un tema concret (circ, màgia, animals, espai, etc.), i el contingut del taller s’adapta a aquest tema específic. En acabar, com a complement de l’activitat, s’engresca els infants a llegir algun dels llibres de l’exposició.

Dibuix d'en Ruskus aguantant una pila de llibres

Aprendre a conviure

Taller de valors socials i cívics

Aquesta classe imparteix formació en temes relacionats amb la convivència i els valors ciutadans. S’hi tracten el reciclatge, la recollida d’excrements d’animals de companyia i nocions bàsiques d’educació viària.

Aquesta activitat freqüentment es realitza en col·laboració amb l’ajuntament i la policia local del municipi. Es pot adaptar per a infants des del cicle infantil fins al cicle superior.

Dibujo de Ruskus Patruskus en un semáforo

L’educació dels més petits

Taller d’hàbits per a infants de zero a tres anys

L’etapa dels zero als tres anys és fonamental en el desenvolupament de la personalitat. En aquest taller es reforça l’aprenentatge que es realitza a les escoles bressol a partir de la formació d’hàbits.

Hi ha tres variants d’aquest taller, segons la mena d’hàbits que s’hi vulgui treballar:

  • hàbits de convivència (no picar, recollir, compartir, etc.)
  • hàbits cognitius (l’ús de la imaginació)
  • hàbits emocionals (la gestió de les emocions i els estímuls sensorials)
Dibuix d'en Ruskus a una llar d'infants

Les guies didàctiques

Després del taller, els alumnes queden amb una forta impressió. Han vist trucs de màgia, han escoltat històries, han fet teatre i rigut amb els titelles. Però el més important és que han après un munt de coses. Aquests coneixements cal reforçar-los i deixar que sedimentin.

Aquesta tasca s’aconsegueix mitjançant les guies didàctiques.

Les guies consten bàsicament d’exercicis entretinguts que reforcen el contingut del taller. Els exercicis estan pensats perquè siguin atractius als infants i, alhora, consolidin la formació impartida a la classe.

taller angles vocabulari - Ruskus Patruskus
guia taller lectoescriptura - Ruskus Patruskus
guia taller angles - Ruskus Patruskus
taller ciencia - Ruskus Patruskus
taller-angles-vocabulari
guia-taller-lectoescriptura
guia-taller-angles
taller-ciencia
previous arrow
next arrow
taller-angles-vocabulari
guia-taller-lectoescriptura
guia-taller-angles
taller-ciencia
previous arrow
next arrow

Una forma diferent d’ensenyar que encanta petits i grans

Astronomia i ciència

Al principi no semblava que hagués d’anar de ciència, però després s’enllacen molt bé els continguts i es dona molta informació. Em va agradar tot molt.

– Lluïsa G., Escola Giroi (La Garriga)

ANGLÈS

Els/les nens/es van gaudir moltíssim. (…) El material molt encertat i el tema fantàstic. Els hi van agradar molt les fotocòpies de les activitats perquè no eren exercicis sinó jocs, mots encreuats, laberints… Realment molt treballat. Enhorabona.

– Ester B., Escola Sant Jaume-Les Heures (Lleida)

Lectoescriptura

Agrada moltíssim a l’alumnat, els desperta molta atenció, curiositat, il·lusió i alegria alhora que participen molt espontàniament.

– Eulàlia, Escola Carlit (Barcelona)