Festes infantils: espectacles i animació

Leo Kálnay - EL BLOG D'EN RUSKUS

Aquí pots reservar un espectacle per animar la teva festa infantil en només tres passos. També hi trobaràs informació complementària que t’ajudarà a organitzar una festa d’aniversari original i divertida.

Tria l’espectacle segons l’edat i el tipus de festa

Els espectacles marcats en verd són els més adequats per a festes d’aniversari.
EspectacleEdatTipus de festaDuradaContingutPreu *Detalls
Animalets1-5Aniversari, festa temàtica, festa de llar d’infants35 minMàgia, titelles, ventrilòquia375 €+ INFO
Arzabastayan4-11Banquet, festa d’escola45 minMàgia, pallassos, titelles375 €+ INFO
Bibliòfilus4-11Festa temàtica, festa cultural45 minTitelles, màgia, contes375 €+ INFO
Cirkruskus4-11Festa d’escola, festa cultural45 minCirc, màgia, mim375 €+ INFO
Familiar de circ6-12Aniversari, banquet, festa temàtica45 minCirc, titelles, animació375 €+ INFO
Familiar de màgia4-10Aniversari, festa temàtica45 minMàgia, pallassos, globoflèxia375 €+ INFO
Itineràntic3-12Festa cultural2 hParticipació, animació, màgia500 €+ INFO
Missió Setciències4-11Festa temàtica, festa cultural45 minCiència divulgativa, màgia, ventrilòquia375 €+ INFO
Petitruskus1-3Aniversari, festa temàtica, festa de llar d’infants35 minMàgia, pallassos, animació375 €+ INFO
The Great Circusman8-12Festa temàtica, festa cultural45 minCirc, màgia, participació375 €+ INFO
Traspatràs4-11Festa temàtica, festa cultural45 minCotxes, màgia, ventrilòquia375 €+ INFO
Trenet Xumet1-3Aniversari, festa temàtica, festa de llar d’infants35 minTitelles, màgia, bombolles375 €+ INFO
* IVA no inclòs. El preu indicat correspon al format petit (fins a 30 infants). Consulta el preu d’altres formats.

Consulta la disponibilitat

Si no veus bé el calendari, si us plau clica aquí.

Fes la teva reserva!

També pots demanar qualsevol informació addicional que desitgis.

En aquesta secció trobaràs informació útil sobre cinc aspectes importants relacionats amb les festes infantils:

 1. Quina mena d’artistes són els més indicats per a celebracions infantils
 2. Com adaptar la festa a l’edat dels infants
 3. Com fer una festa d’aniversari original
 4. Com integrar jocs infantils a una festa d’aniversari
 5. Els espais (interiors i exteriors) més adients per a celebracions amb infants

Artistes per a festes infantils

Si estàs pensant a contractar un espectacle d’animació per a la teva festa, l’element més important que has de tenir en compte, a banda del preu, és l’edat dels infants: allò que és perfecte per als infants de quatre anys, pot ser totalment desaconsellable per a nens més grans.

Simplificant molt, podríem dir que amb els més petits són preferibles animacions predominantment visuals, fàcils d’entendre i amb un humor senzill. Amb els més grans, en canvi, els diàlegs prenen més importància, així com la participació del públic.

Els artistes més demanats per a festes infantils són els pallassos, els mags, els animadors infantils i, en menor mesura, els titellaires: en pots trobar amb una cerca a Google, però si vols assegurar-te de contractar un servei professional, és preferible contactar amb una agència artística que treballi en aquest sector (Victori Produccions o Espectacles Setena Regió, per exemple). Trobaràs un llistat de les agències artístiques més importants de Catalunya a la web de l’ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya).

Veiem ara quin tipus d’artista és el més adequat per a festes amb infants segons la seva edat.

Animadors infantils

Bàsicament, n’hi ha de dues classes:

 1. animadors infantils musicals, els quals s’acompanyen sovint d’una guitarra per fer que nens i nenes cantin i ballin al ritme de la música. Solen ser grans artistes amb espectacles molt animats;
 2. animadors infantils “lúdics”, els quals fan servir jocs i activitats d’esbarjo per entretenir la mainada. Les possibilitats són molt grans i van des de jocs tradicionals i jocs d’aigua fins a gimcanes, pintar cares, globoflèxia i molt més.

La franja d’edat que millor connecta amb els animadors infantils va dels sis als deu anys.

Pallassos

Els pallassos solen agradar a mainada de totes les edats, però connecten especialment bé amb els petits de tres a set anys gràcies al seu humor simple i trapella, així com als gags visuals i la comèdia física.

Tanmateix, l’art del clown li permet al pallasso una gran llibertat per combinar la comèdia amb altres disciplines artístiques. En efecte, els shows de pallassos sovint inclouen, a banda d’humor, malabars, màgia, acrobàcies, mim i més. Gràcies a això, un bon clown pot ser adequat no només per als més petits, sinó també per infants de vuit a dotze anys.

Ves-hi amb compte. Alguns infants, especialment els més petits, tenen por dels pallassos. El maquillatge clàssic del clown -amb la cara pintada de blanc, que fa que les dents es vegin groguenques quan el pallasso somriu- tampoc no ajuda gaire a infondre confiança… sobretot en la distància curta d’una festa infantil. Aquest és un dels motius pels quals mai no faig servir maquillatge.

Les festes infantils amb en Ruskus sempre són divertides, alegres i participatives!

Un pallasso diferent

Festes molt especials

Els espectacles infantils de Ruskus Patruskus combinen el clown amb la màgia, la ventrilòquia, el mim i el teatre. Això fa que les festes siguin originals i entretingudes. Hi ha 18 espectacles per a tota mena de celebracions:

festes d’aniversari
celebracions infantils temàtiques
festes originals amb animació
festes per a infants de 0 a 3 anys

Mags

La màgia encanta la mainada de totes les edats, i també a molts adults. Tanmateix, la màgia per a nens és una especialitat que pocs mags dominen bé. Com a norma general, la màgia infantil ha de ser acolorida, animada i participativa, amb objectes grans i vistosos. També és recomanable que els espectacles de màgia per a infants incloguin música i trucs relacionats amb animals, siguin reals o no: a gairebé tots els nens els encanten els animals.

En general, els mags són recomanables per a festes infantils de 8 a 12 anys.

Titellaires

Un bon espectacle de titelles fa gaudir molt la canalla. Tot i això, en un ambient de gresca com el d’una festa d’aniversari, pot ser gairebé impossible mantenir els infants quiets i atents durant gaire estona. Per això, com a norma general, els titellaires no són els artistes més recomanables per a festes familiars, tot i que segurament hi ha excepcions.

Tanmateix, en altres esdeveniments infantils de caràcter més cultural, on els infants vagin mentalitzats que hauran d’estar-s’hi quiets una estona, el teatre de titelles pot funcionar molt bé.

Al començament de la meva carrera vaig aprendre -dolorosament- que no és bo amagar-se darrere un teatret per fer titelles durant les festes d’aniversari: més aviat que tard, els infants aniran darrere el teatret per esbrinar qui fa moure aquests ninots tan rars, i tot acabarà en desastre!

Un cas diferent són els espectacles de ventrilòquia. Molts mags els inclouen dins del seu repertori, ja que un ninot que es comporta com si tingués vida pròpia té molt de màgic i encanta la mainada de totes les edats. A més, té l’avantatge que no cal amagar-se darrere un teatret per fer-lo parlar.

Això el fa que la ventrilòquia sigui perfecta per a les festes familiars.

La ventrilòquia encanta grans i petits.

Festes infantils d’aniversari

Les celebracions infantils més populars són, sens dubte, els aniversaris. Un espectacle o una animació infantil pot ajudar-te a estructurar la teva festa, tal com explico en aquest altre article del blog. Els artistes més indicats per als aniversaris són els pallassos i els animadors infantils per als infants més petits, i els mags per als més grans.

Filem ara una mica més prim i analitzem quins tipus d’espectacles són els més idonis per a cada franja d’edat:

 • 0 a 3 anys. Amb infants tan petits el que millor funciona són els espectacles visuals i curts (màxim 30 minuts). El seu enteniment encara s’està desenvolupant, i per això els diàlegs llargs i les històries complicades són desaconsellables. En canvi, els espectacles sensorials amb música, sons, sensacions tàctils i estímuls visuals són molt més adequats. Les meves obres de teatre per a llars d’infants també es poden adaptar per a festes infantils d’aniversaris de 0 a 3 anys. Els espectacles més adients són Trenet Xumet i Petitruskus.
 • 4 a 6 anys. A partir de quatre anys, els infants ja gaudeixen intensament de la comèdia física i l’humor visual. La majoria, a més, senten simpatia per la figura del pallasso, i a més els fascina la màgia. Per això, l’espectacle Familiar de màgia, que combina il·lusionisme i clown, és una molt bona elecció.
 • 7 a 10 anys. Aquesta és una franja d’edat de transició: no són ni petits ni grans. Així, tant el show Familiar de màgia com el Familiar de circ funcionen bé amb canalla d’aquesta edat, tot i que convé adaptar-los a l’edat concreta del públic. En aquesta franja ja pots anar un pas més enllà i organitzar una festa temàtica ben original.
 • 11 a 12 anys. Finalment, hi ha els infants que són a l’etapa final de la infantesa: encara són nens, però també són preadolescents. Per això, no volen ser tractats com a “nens petits”: els agrada molt participar, i gaudeixen de l’humor verbal i de la ironia. També els encanta la màgia i el circ. Un bon espectacle de màgia és perfecte per aquestes edats.

Festes d’aniversari originals = festes temàtiques

Per aconseguir una festa d’aniversari realment original, fes-la sobre un tema que li agradi molt al teu infant, com els pirates, les princeses, la Blancaneu o el seu grup de música favorit. Pel que fa a la decoració, un bon lloc per comprar en línia articles per a festes temàtiques és Party Fiesta. A la seva web tenen una quantitat enorme d’articles per a classificats segons el tema (per exemple, Pokémon, Lego Ninjago, futbol, etc.), la qual cosa t’estalviarà temps. L’enviament sol trigar d’un a dos dies, i a partir de 40 euros és gratuït.

A continuació trobaràs un llistat d’algunes de les festes temàtiques per a infants més populars, amb diversos espectacles meus com a animació. També hi he afegit alguns suggeriments per a la decoració.

Màgia

Si al menut li agrada la màgia, aquesta és una elecció guanyadora: varetes, cartes i cartells d’abracadabra faran la delícia dels infants. Es pot fer, per exemple, un pastís en forma de barret de copa amb un peluix de conillet blanc al damunt, dolços en forma de daus, maletes màgiques plenes de globus i molt més. En lloc d’una festa sobre màgia en general, també pots triar un tema més específic, com per exemple el Màgic d’Oz o Harry Potter. Espectacle recomanat: Arzabastayan.

Circ

El circ és un tema fantàstic per fer una festa acolorida i omplir-la d’elefants, trapezistes, pallassos i funambulistes. Una carreta de circ amb el pastís i les llaminadures seria tot un èxit, o fins i tot una carpa en miniatura perquè hi juguin els més petits. Les parets es poden decorar amb cartells anunciant l'”Home més fort del món”, el trapezi volant, o pòsters vintage a l’estil del vell circ Barnum and Bailey. Espectacle recomanat: Cirkruskus.

Ciència

Els nens es poden disfressar de científics amb bata blanca i ulleres especials, i les taules es poden decorar amb tubs d’assaig i matrassos d’attrezzo. A les parets es poden penjar cartells amb fórmules matemàtiques i símbols científics com el de la radiació o l’àtom. El pastís quedaria genial decorat amb la taula periòdica dels elements, en tant que amb colorant alimentari es poden fer llaminadures que simulin compostos químics de diferents colors. Espectacle recomanat: Missió Setciències.

Halloween

Vampirs, fantasmes i homes llop són els protagonistes d’aquesta popular festa infantil. El terror dona molt de joc per fer una decoració atractiva, amb l’avantatge que els complements de Halloween són fàcils de trobar a les botigues d’articles de festes. La sala es pot ambientar amb globus taronges amb les clàssiques carabasses de Halloween, i la mainada es pot disfressar de monstres, bruixes o zombis. Una bona idea per fer el pastís i els dolços és que regalimin “sang” a base de melmelada de maduixa. Espectacle recomanat: Bibliòfilus.

0-3 anys

En aquest cas, l’ambientació quedaria molt bé en colors pastel molt pàl·lids com el de la roba de nadons (blanc, blau, rosa…). Convé tenir en compte que, en ser tan petits, els infants potser no podran participar directament de la festa. Per això, és bo tenir preparades llaminadures, crispetes i refrescos per als germans més grans que hi puguin venir. Si contractes una animació, assegurat que sigui adequada per a aquesta franja d’edat. Espectacle recomanat: Trenet Xumet.

Bosc encantat

Aquesta festa està dedicada a les fades i els fullets: al bosc encantat, la màgia s’esmicola entremig de les fulles dels arbres. Aquesta festa d’aniversari és una combinació de màgia i festa campestre, i hi predominen els colors verd i marró del bosc. La inspiració la pots trobar a El senyor dels anells o la Blancaneu. La decoració es basa en fulles, troncs d’arbres i bolets gegants, i en animalets del bosc com mussols, guineus i esquirols. Espectacle recomanat: Animalets.

Cotxes

Si al teu infant li encanten els cotxes, que millor que una festa inspirada en el món del motor. Fes servir tot allò que tingui a veure amb les quatre rodes, des de camions fins a Ferraris. Amb cartolina es poden fer carreteres, senyals de trànsit i semàfors de cartó, i les taules quedarien molt bé amb gots i plats de papers de cotxes de carreres i la bandera de la Fórmula 1. La pel·lícula Cars pot servir-te d’inspiració per decorar els dolços i el pastís amb en Lightning McQueen, el camió Mack o la grua Mater. Espectacle recomanat: Traspatràs.

British party

Si els teus petits tenen tirada a l’anglès, potser els farà il·lusió celebrar el seu aniversari amb una british party. No et costarà gaire trobar l’omnipresent Happy Birthday imprés en garlandes, tovallons i gots de paper de tota mena. La decoració es pot basar en motius relacionats amb el Regne Unit, com els guàrdies del palau de Buckingham, els taxis de Londres o la Reina d’Anglaterra. Pots posar estovalles amb l’Union Jack per decorar les taules, i penjar globus blaus, vermells i blancs a les parets. Espectacle recomanat: The Great Circusman.

Cinc jocs per a festes infantils

Jocs clàssics per a festes infantils, alguns dels quals ja es jugaven com a mínim al Renaixement. (Pieter Brueghel the Elder, Public domain, via Wikimedia Commons.)
Tot i que han passat més de 460 anys, molts d’aquests jocs renaixentistes encara són vius i els podríem adaptar sense problemes a una festa infantil moderna. Quins jocs hi reconeixes? Obra Jocs de Nens, de Pieter Brueghel el Vell, any 1560.

Si estàs organitzant una festa infantil i vols fer-hi jocs, pots treure’n molt més profit si els emmarques dins d’una festa temàtica, ja que el tema de la festa actuarà com a fil conductor i donarà sentit als jocs. Et proposaré a continuació cinc jocs de tota la vida (aquí en pots trobar molts més), cadascun amb un exemple de com adaptar-lo a una festa temàtica concreta. Espero que això estimuli la teva imaginació i t’animi a crear les teves pròpies adaptacions.

1. Matar conills (festa de pirates)

El joc. S’ha de llançar una pilota a un altre jugador per mirar de tocar-lo amb ella. Si s’aconsegueix, el jugador queda eliminat i s’ha de quedar assegut a terra. [Més informació]

Adaptació. Cada infant representa un vaixell pirata, i la pilota una bala de canó. Quan la bala (la pilota) toca a algú, el vaixell s’enfonsa. L’últim vaixell pirata que continuï navegant serà el guanyador.

2. El mocador (festa de tractors)

El joc. Els infants es distribueixen en dos equips, disposats un davant l’altre en dues línies paral·leles, i a cada nen se li assigna un número. Al mig, entre tots dos equips, un altre infant sosté un mocador amb el braç estirat, i crida un número. En aquell moment, els infants de tots dos equips que tinguin aquell número han de córrer al centre per mirar d’agafar el mocador, i han de tornar ràpidament abans que l’altre no l’agafi. [Més informació]

Adaptació. Cada infant porta un barret de pagès amb un número, en tant que el mocador té un tractor dibuixat. Cada equip representa una cooperativa agrària (la Confraria de les olives i l’Associació dels tarongers, per exemple). La cooperativa guanyadora aconseguirà el tractor que tant necessita.

3. Fet i amagar (festa dels 80)

El joc. Un infant es gira, tanca els ulls i compte per exemple fins a 20, mentre que la resta s’amaga. Quan acaba de comptar, ha d’intentar trobar els infants amagats. Quan en veu un, ha de tornar corrents fins al lloc on havia comptat abans que no ho faci el que ha sigut descobert. Qui hi arribi abans guanya. [Més informació]

Adaptació. Quan un nen perd, ha de fer com si es transformés en zombi, i es queda fent de zombi tot el joc. Al final, qui guanya esdevé Michael Jackson, en tant que la resta de zombis l’empaiten mentre sona la cançó Thriller. (És molt friqui, d’acord, però també molt divertit!)

4. Cursa de sacs (festa de terror)

El joc. Cada infant es fica dins d’un sac de tela que agafa amb les mans, mentre intenta arribar a la meta fent saltirons. Qui hi arribi primer guanya. [Més informació]

Adaptació. Un adult (o un altre nen) es disfressa de Dràcula i empaita els infants caminant a poc a poc, mentre aquests fugen amb els sacs. Els infants que arribin a la línia de meta s’hauran salvat, però aquells que no… en Dràcula els transformarà en vampirs.

5. Picaparet (festa de dinosaures)

El joc. Un infant, de cara a la paret, diu ràpidament “un dos tres pica-paret!” mentre la resta, a una distància convinguda, avança ràpidament. Aleshores, l’infant de la paret es gira i tota la resta queda immòbil. Qui es mogui es posa de cara a la paret, i l’infant que abans parava s’incorpora a la resta. En canvi, si algú aconsegueix arribar a la paret sense que l’enxampin, el que parava queda eliminat. [Més informació]

Adaptació. Els infants que avancen es mouen com si fossin dinosaures, en tant que el para fa d’Owen Grady (el protagonista de Jurassic World). Si algun dinosaure arriba a la paret, es cruspirà al pobre Owen!

On celebrar festes d’aniversari?

Essencialment, hi ha dues possibilitats: espais a l’aire lliure o espais tancats. Veiem els pros i contres de totes les opcions.

Aniversaris a l’aire lliure

 • El jardí de casa teva. Si tens la sort de viure en una casa, i si a més celebres la festa en un mes que faci bon temps, el jardí de casa teva pot ser l’espai ideal: els infants hi podran córrer i esbargir-se, i et serà més fàcil tenir a mà tot allò que necessites. De totes les opcions, per mi aquesta és la millor. Tanmateix, és bo tenir preparat un pla B per traslladar la festa a l’interior de casa en cas que aquell dia plogui.
 • Parcs públics. L’avantatge de fer la festa a un parc és que no et costarà res i -molt important- no embrutaràs casa teva, tot i que, això sí, hauràs d’endur-te la brossa i vigilar que no quedin escombraries a terra ni a les taules del parc. L’inconvenient més gran és que si plou s’acaba la festa, ja que en un parc estant és difícil tenir un pla B que sigui pràctic.

En algunes ciutats és indispensable demanar permís per fer una festa infantil a un parc públic. A Barcelona, per exemple, és un tràmit obligatori -però afortunadament gratuït- que es pot fer electrònicament, tot i que s’ha de demanar entre 14 i 21 dies abans.

Aniversaris en espais tancats

 • Habitatges. La part dolenta d’aquesta opció és que et donarà alguns maldecaps: t’hauràs d’encarregar de tot, hi ha el risc que et facin malbé els mobles i pots comptar que la casa quedarà feta un femer. La part bona, però, és que tindràs tot a mà i et serà més senzill lidiar amb possibles imprevistos. En general, les cases són millor que els pisos, ja que sol haver-hi més espai: si vius en un pis petit, segurament que aquesta no és sigui la millor opció per a tu.
 • Sales de festa. A totes les grans ciutats de Catalunya hi ha sales de festes que es poden llogar per realitzar festes d’aniversari. En general, les sales de festes solen demanar una bestreta i algunes, a més, una fiança en cas que hi hagi algun desperfecte. Els preus varien molt en funció dels serveis, la ubicació de la sala, i el dia i l’hora en què se celebra la festa, i habitualment oscil·len entre 80 i 200 euros. Moltes tenen una piscina de boles i, de forma opcional, ofereixen serveis de càtering i d’animació infantil. Compte amb què hauràs de deixar la sala recollida i escombrada, les cadires plegades i la brossa en bosses.
 • Parcs infantils. La majoria de parcs infantils -coneguts popularment com a chiquiparks– ofereixen la possibilitat de celebrar festes d’aniversari a les seves instal·lacions. Habitualment ofereixen un menú per infant (10-15 euros per nen), pica-pica per als pares, el pastís i algun tipus d’animació bàsica feta pels mateixos monitors. Solen comptar amb piscines de boles, tobogans, inflables i estructures de jocs d’una, dues o tres plantes.
 • Restaurants. Alguns restaurants ofereixen l’opció de celebrar-hi festes infantils: els infants hi poden fer el berenar, menjar el pastís i jugar una mica. Si et decantes per aquesta opció, assegurat que el restaurant disposi d’una àrea habilitada per jugar, perquè si no es poden originar situacions caòtiques amb la canalla corrent entremig de les taules. Pots fer servir el portal Venuu per cercar restaurants amb servei de festes infantils.