Animació infantil

L’animació infantil és un concepte molt ampli que comprèn dues grans àrees:

 1. activitats lúdiques per amenitzar festes infantils: castells inflables, festes d’escuma, jocs infantils, jocs d’aigua, bombolles gegants, kermesse i molt més;
 2. activitats artístiques per entretenir la canalla mitjançant arts escèniques com la dansa, el teatre, la música, etc.

Ruskus Patruskus és un grup d’animació infantil especialitzat en aquesta darrera àrea, el qual ofereix espectacles d’animació per a festes que combinen tres activitats artístiques: el clown, la màgia i els titelles.

Animació per a festes i esdeveniments infantils

Animació d'una festa infantil amb màgia i pallassos

L’animació infantil més adequada depèn el tipus d’esdeveniment, ja que cadascun té característiques i requeriments diferents.

Per exemple, quan es tracta de celebracions familiars a domicili el meu personatge esdevé un pallasso per a festes, proper i xerraire, amb molt d’èmfasi en la màgia i amb un equipament tècnic mínim. En canvi, en las animacions infantils per a hotels predomina el gest per sobre la paraula, i s’hi inclou un potent equip de so.

Animació infantil per a festes d’aniversari

Animar una festa infantil d’aniversari és un art com més va, més oblidat, i que m’esforço per mantenir viu.

A diferència d’altres grups d’animació, personalment no crec que es tracti de “fer xivarri”. De xivarri ja n’hi haurà, no cal que us hi esmerceu. La cosa va més aviat d’aconseguir dos objectius:

 1. generar felicitat entre els nens assistents, i molt especialment en el nen o nena que fa anys;
 2. vertebrar la festa, tal com explico en aquest article del meu blog sobre com organitzar una festa d’aniversari.

Les festes infantils d’aniversari són un dels serveis d’animació d’esdeveniments familiars més demanats, ja que l’art del pallasso em permet combinar disciplines tan diferents com la màgia, els titelles, les figures de globus, els malabars, la música, el mim o el teatre.

L’animació infantil a domicili es pot fer tant a casa vostra com a un parc o una sala de festes. L’animació per a festes inclou tot allò que es necessita (so, elements escènics, etc.), i només cal que habiliteu un petit espai per poder fer l’actuació.

Si cerqueu un pallasso per a festes d’aniversari a domicili, una bona opció és l’Animació familiar de màgia, amb una durada de 50 minuts i un preu de 325 euros.

Animació familiar per a una festa d'aniversari

Animació familiar de màgia

Trucs de màgia, figures de globus, molta participació de la mainada i un número especial dedicat al nen o nena que fa anys.

Animació infantil per a comunions

Les animacions per a comunions són diferents a les dels aniversaris, bàsicament a causa de tres motius:

 1. es tracta d’un esdeveniment familiar de caràcter formal;
 2. els nens i nenes tot just acaben de dinar (ja que l’animació se sol fer després de l’àpat);
 3. sovint l’edat dels infants assistents és força heterogènia.

Per tot això, una animació infantil per a una comunió ha de fer riure, sorprendre i entretenir, però convé que sigui un pèl més continguda que la d’un aniversari i que estigui adreçada a una franja d’edat més àmplia.

Un element que funciona molt bé per captar l’interès tant dels petits com dels grans és la màgia, ja que sol agradar a tothom. La participació directa també funciona molt bé per mantenir l’atenció, sobre tot la dels infants més grans.

Un punt fonamental és que l’animació familiar ha de tenir moments que facin sentir especial a la nena o el nen que fa la comunió.

Una animació molt adequada per a una comunió és l’Animació familiar de circ, amb una durada de 50 minuts i un cost de 325 euros.

Espectacle familiar de circ a una comunió

Animació familiar de circ

Una actuació elegant inspirada en els personatges de circ; s’hi inclou música, màgia i molta participació de la mainada.

Animació infantil per a bodes i batejos

Les animacions per a bodes i batejos són força semblants a les de les comunions, amb una diferència: no hi ha un infant protagonista.

Tècnicament parlant, en els batejos sí que hi ha un infant protagonista, però a la pràctica és tan petit que no pot participar directament de l’animació.

En el cas dels batejos, si els pares hi estan d’acord, una bona alternativa és que els germanets més grans, quan n’hi ha, prenguin el relleu del nadó i gaudeixin del protagonisme durant l’animació.

Animació infantil per a nens i nenes a un bateig

Les animacions amb pallasso màgic funcionen molt bé a bodes i batejos, ja que inclouen humor, màgia, música i titelles. Els nens i nenes gaudeixen molt quan hi poden participar directament de l’animació i interactuar amb el pallasso.

Tant l’Animació familiar de màgia com l’Animació familiar de circ són molt adequades per a bodes i batejos.

Animació infantil per a nens d’1 a 3 anys

Animació infantil amb bombolles de sabó per a nens i nenes de dos i tres anys

Els infants menors de tres anys tenen tres particularitats que s’han de tenir en compte:

 1. no interactuen de la mateixa forma que els infants més grans, per la qual cosa els espectacles basats en la participació del públic no solen funcionar bé;
 2. la seva capacitat de mantenir l’atenció de forma contínua és menor, i per tant no solen aguantar bé els espectacles de més de 30 o 35 minuts de durada;
 3. els costa de seguir els fils argumentals, fet que descarta gran part de les obres de teatre infantil i de titelles.

Malauradament, hi ha grups d’animació infantil que no prenen en consideració aquestes particularitats, i ofereixen actuacions poc adequades per a aquesta franja d’edat que solen acabar amb una decepció per part del client.

Les millors animacions per a infants petits han de ser bàsicament sensorials i de durada curta. Els infants d’un a tres anys gaudeixen molt amb la música, els efectes visuals, les històries molt senzilles i els titelles (sobretot si representen animals).

De igual forma, és preferible limitar la interacció amb el públic a una participació indirecta molt puntual.

Tres animacions infantils molt adequades per nens d’1 a 3 anys són Animalets, Trenet Xumet i Petitruskus.

Un titella i un pallasso a una escena de l'espectacle Animalets per a infants d'un a tres anys

Animalets

Un espectacle per a nens d’un a tres anys sobre uns animals molt entremaliats que viuen a una granja màgica.

Animació infantil en hotels

A Catalunya, les animacions infantils en hotels i establiments turístics es concentren durant els mesos d’estiu a l’àrea de l’Alt Maresme i la Costa Brava.

Les animacions turístiques tenen una particularitat: com que el públic inclou gent de tot el món, és fonamental que els espectacles siguin intel·ligibles en diversos idiomes.

Una animació infantil amb en Ruskus Patruskus a un hotel de la Costa Brava

Per aconseguir-ho, els meus espectacles per a hotels sovint barregen català, castellà i anglès. A més, intento que la gestualitat sempre sigui més important que la paraula, de manera que l’idioma no esdevingui un problema.

Una de les animacions infantils més adients per a hotels és l’Arzabastayan, que combina la màgia amb clown i, a més, té elements molt visuals.

Totes les animacions per a hotels duren 50 minuts, inclouen un equip de so de 250 W i tenen un cost de 425 €.

L'espectacle infantil Arzabastayan durante la temporada turística

Arzabastayan

Un pallasso troba una maleta plena d’estris màgics, però els encanteris no li surten ben bé com ell vol.

Animació infantil per a centres comercials

Alguns centres comercials programen regularment actuacions infantils de màgia, titelles, teatre i animació en general, de forma que els clients tinguin un al·licient addicional per anar-hi amb la canalla.

Animació infantil al Centre Comercial Vilamarina de Viladecans

Els centres comercials amb animació infantil solen estar ubicats a les grans ciutats de Catalunya, com Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Granollers, Viladecans o Mataró. Els espectacles solen fer-se dalt d’una tarima situada a l’interior del centre comercial, generalment en una zona de pas amb molta visibilitat.

Les animacions per a centres comercials han de ser vistoses, de forma que atreguin l’atenció dels clients que hi passegen; també és important que les actuacions es puguin seguir i gaudir encara que no s’hagin vist des de bon començament, ja que bona part dels espectadors s’hi afegiran un cop començat l’espectacle.

Una bona animació infantil per a un centre comercial és el Cirkruskus, el qual gira al voltant de la màgia, el circ i el clown. Les animacions a centres comercials tenen una durada de 50 minuts i un cost de 425 euros.

Escena de l'espectacle infantil Cirkruskus a El Corte Inglés de Cornellà

Cirkruskus

Un circ sencer s’amaga dins d’una maleta; d’allà sortiran el presentador, el malabarista, el pallasso i el forçut.

Animació itinerant

Més que no pas un espectacle estàtic, a vegades es necessita una animació directa i dinàmica, com per exemple barrejar-se amb la gent i entretenir-la amb figures de globus, malabars, gags de clown i trucs de màgia.

És el cas, per exemple, de les fires, els congressos, els mercats i les exposicions.

L’animació itinerant de carrer es caracteritza per ser improvisada, i a diferència de la resta d’espectacles, no té guió ni durada predeterminada. Per això, l’animació itinerant és 100% adaptable a les situacions reals de cada moment, i es pot emmotllar fàcilment a tota mena d’esdeveniments infantils de llarga durada.

El meu espectacle d’animació itinerant es diu Itineràntic; es pot contractar per a qualsevol quantitat de temps (a partir de dues hores) i té un cost de 225 € per hora.

Animació itinerant amb l'espectacle de carrer Itineràntic

Itineràntic

Una animació infantil itinerant a peu de carrer que permet la interacció directa amb la gent. Itineràntic és ideal per animar un esdeveniment infantil durant vàries hores seguides.

Espectacles infantils per a escoles

Hi ha dues menes d’espectacles infantils per a escoles:

 1. espectacles educatius en què es fa servir el teatre, la dansa i les arts escèniques en general per transmetre o reforçar l’ensenyament;
 2. espectacles d’animació per a festes de l’escola, com per exemple el Carnestoltes, la Castanyada o la festa de fi de curs.
Un espectacle infantil d'en Ruskus a una festa d'escola

Dins dels espectacles educatius, el sector que té més demanda és el teatre en anglès. També hi ha espectacles educatius per reforçar àrees concretes, com per exemple el Bibliòfilus (llengua) i el Missió Setciències (medi).

D’altra banda, els espectacles d’animació infantil solen funcionar millor quan es destinen a una franja d’edat concreta (per exemple, només cicle inicial) en lloc d’ajuntar-hi cicles diferents (per exemple, de primer a sisè).

A l’hora de triar l’espectacle d’animació més adient, a més de l’edat dels alumnes també s’ha de tenir en compte el tipus de festa infantil que se celebra a l’escola. Per exemple, si es vol celebrar la Castanyada amb el cicle infantil, el Trenet Xumet és una bona opció ja que és una activitat visual, alegre i amb un argument senzill i fàcil de seguir.

Escena de l'espectacle Trenet Xumet per a nens i nenes del cicle infantil

Trenet Xumet

Les aventures d’un pallasso màgic, un titella entremaliat i una simpàtica locomotora. Una animació ideal per al cicle infantil.

Al Carnestoltes funciona molt bé l’Arzabastayan, un espectacle acolorit i alegre que encaixa molt bé amb l’ambient de disfresses. En canvi, per a les festes de fi de curs el Cirkruskus és una molt bona opció, ja que és dinàmic, participatiu i té un aire d’estiu i festa ideal pels volts de Sant Joan.

El preu de les animacions infantils per a festes de l’escola és de 425 €, i s’hi inclou un equip de so de 250 W.

Animacions infantils a Girona

Si et dediques a l’organització d’esdeveniments infantils per a algun ajuntament de la demarcació de Girona, segurament t’interessarà saber que la majoria dels espectacles esmentats en aquesta pàgina els pots trobar al Catàleg Escènics de la Diputació de Girona.

Treballar com animador infantil

T’interessaria dedicar-te professionalment a l’animació de festes infantils? Al meu blog trobaràs un article sobre com guanyar-te la vida com a animador infantil.

Organització d’esdeveniments infantils

Si estàs preparant l’animació d’una festa infantil a l’escola o a l’aire lliure, aquesta entrada del blog t’explicarà quins són els passos per organitzar amb èxit un esdeveniment infantil.

Titella de mà fet amb paper maixé