Els espectacles infantils d’en Ruskus

Obres infantils de clown i màgia que emocionen, entretenen i ensenyen

Aquí trobaràs llistades en ordre alfabètic les meves obres per a infants. També pots anar directament a les obres específiques d’aquestes cinc àrees:

Teatre per a escoles

Teatre en anglès

Obres de 0 a 3 anys

Hores del conte

Festes i animacions

18 espectacles infantils de clown, màgia i titelles

Animalets

En català · 0 a 3 anys · Animals de la granja

Una obra molt visual de teatre per a nadons i per a infants d’un, dos i tres anys. Quatre animalets molt trapelles conviuen amb un pallasso, i entre tots descobriran com és de divertit viure a una granja màgica.

bib ani 1 - Ruskus Patruskus

Arzabastayan

En català · 4 a 11 anys · Un pallasso fa de mag

Teatre, clown i màgia es combinen en aquest espectacle en què un pallasso es posa el barret de copa, agafa ben fort la vareta màgica i repeteix mil vegades “abracadabra”. Tot és bo per esdevenir el més esbojarrat dels mags.

En Ruskus fa màgia amb un mocador vermell

Bibliòfilus

En català · 4 a 11 anys · Els llibres i la lectura

Un espectacle infantil dedicat a la lectura. El titella Papo Pilipo i el pallasso Ruskus Patruskus viuran una aventura molt emocionant amb bruixes, monstres i una rosa màgica. En Ruskus vol aconseguir l’amor de la Rusketa, però abans haurà de superar una prova amb l’ajuda del Llegidor.

En Ruskus amb un titella de mà

Cirkruskus

En català · 4 a 11 anys · Personatges del circ

En Ruskus presenta un espectacle optimista i dinàmic, inspirat en les habilitats i el carisma dels vells pallassos de circ. Una fira de les meravelles amb màgia, circ i bon humor, en la qual els personatges del circ de tots els temps faran gaudir petits i grans.

Escena de l'obra Cirkruskus

Clowning

En anglès (95%) i català (5%) · 8 a 12 anys · Londres i la cultura britànica

Una aventura que transcorre en alguns dels llocs més emblemàtics de la capital britànica, com la Torre de Londres, el zoo de Regent’s Park i la sínia de London Eye. Els infants representaran personatges tan emblemàtics com els Beefeaters, el Rei Artur i fins i tot la reina d’Anglaterra.

bib clow 1 - Ruskus Patruskus

Familiar de circ

En català · 6 a 12 anys · Clown i circ per a banquets familiars

Un dels millors espectacles infantils per amenitzar festes infantils i banquets familiars formals (bodes, bateigs i comunions). Un show participatiu ple de màgia, circ i clown, amb un titella molt especial i una gran sorpresa final.

Espectacle familiar de circ a una comunió

Familiar de màgia

En català · 3 a 10 anys · Màgia i clown per a festes d’aniversari i comunions

L’espectacle ideal per a festes infantils d’aniversari. S’hi inclou màgia, titelles, figures de globus, música en viu amb concertina i molta participació de la mainada. Animació infantil de qualitat amb un número especial per al nen que fa anys.

Animació infantil a una festa d'aniversari

Itineràntic

En català · 3 a 12 anys · Animació itinerant

Animació infantil itinerant feta a mida per a cada esdeveniment. A partir de dues hores, en Ruskus pot amenitzar mercats, congressos, fires, atraccions infantils, parcs temàtics, centres comercials i molt més. S’hi inclou màgia de prop, titelles, globoflèxia, gags de clown i molta improvisació.

Ruskus tocant la concertina

It’s Magic!

En anglès · 3 a 7 anys · La màgia i el pallasso

Un pallasso es troba una maleta plena d’objectes misteriosos i descobreix que pertany a un mag. Amb l’ajuda d’en Coquito, un simpàtic os rentador, en Ruskus intentarà fer màgia, però ai, els trucs no li sortiran ben bé com ell s’espera…

bib its 1 - Ruskus Patruskus

It’s Not Rocket Science

En anglès · 8 a 12 anys · Espies i ciència-ficció

Els infants i en Ruskus s’enlairen cap al planeta Green tot buscant uns extraterrestres misteriosos. Durant el viatge aprendran moltes coses sobre les estrelles, els planetes i les galàxies, i descobriran que els extraterrestres tenen unes habilitats sorprenents.

bib inrs 1 - Ruskus Patruskus

Let’s Go to the Farm

En anglès · 3 a 7 anys · La vida a una granja màgica

La història d’una vaca, un ànec, un xai i un conill tan simpàtics com trapelles: el conill gaudeix pispant les pastanagues del granger, la vaca desapareix i es transforma en un dibuix, l’aneguet busca menjar entremig del públic, el xai recita una poesia en anglès i moltes més sorpreses.

bib lets 1 - Ruskus Patruskus

Missió Setciències

En català · 4 a 11 anys · Un viatge a l’espai

En Ruskus fa el paper d’un espia molt sapastre amb una missió secreta que el portarà a l’espai exterior. Una obra de teatre sobre la ciència i el mètode científic que s’endinsa en alguns dels grans misteris de l’univers.

bib mse 1 - Ruskus Patruskus

Petitruskus

En català · 0 a 3 anys · El teatre i la màgia

Una deliciosa iniciació al teatre i les arts escèniques per als més petits. Una maleta plena de sorpreses serà el mitjà per emprendre un viatge meravellós on no faltaran els titelles, la màgia, la música i molta alegria.

bib pe - Ruskus Patruskus

Ruskus’ Little Train

En anglès · 3 a 7 anys · Un trenet entremaliat

Una obra de teatre en anglès per als cicles infantil i inicial. En Ruskus viu moltes aventures en companyia d’un simpàtic trenet i d’una fada que fa màgia amb mocadors de colors. Per acabar-ho d’adobar, un titella musical fa moltes trapelleries, toca el xilòfon i s’acomiada amb bombolles de sabó.

bib rlt 1 - Ruskus Patruskus

The Great Circusman

En anglès · 8 a 12 anys · Un artista de carrer

Un artista ambulant actua a una plaça londinenca i treu tot un circ de la seva maleta. Així, en Ruskus esdevé el forçut, el màgic, el pallasso i l’equilibrista. Tot s’hi val per tal d’encomanar bon humor i optimisme als vianants que l’envolten.

bib tgc 1 - Ruskus Patruskus

The Headless Monster

En anglès · 8 a 12 anys · La lectura de llibres en anglès

Una nit fosca i tempestuosa, en Crazy Doc malda per enllestir la seva gran obra: el Monster. Tanmateix, quan Crazy Doc s’adorm, una bruixa li fa la guitza i amaga el cap del Monster. Un espectacle terroríficament divertit per engrescar la canalla a llegir en anglès.

bib thm 1 - Ruskus Patruskus

Traspatràs

En català · 4 a 11 anys · Reciclatge, prevenció i civisme

Una obra sobre alguns aspectes bàsics de seguretat viària, reciclatge i civisme. El professor Patruskus ha de fer una xerrada sobre seguretat i prevenció, però es queda en blanc i es veu obligat a improvisar. Per explicar-se millor, el professor farà servir la màgia, els globus, el teatre i l’ajuda del seu amic, l’inefable titella Pipo Corocó.

Escena de Traspatràs

Trenet Xumet

En català · 0 a 3 anys · Els trens i els titelles

Un pallasso viatja en una petita locomotora que es transforma en diversos objectes amb els quals farà màgia, titelles i música. Durant l’obra es reforcen alguns dels hàbits bàsics que es treballen a la llar d’infants, com per exemple no picar, compartir les joguines i recollir-les després de jugar.

- Ruskus Patruskus

Teatre i animacions

Espectacles infantils més demanats

A continuació trobaràs els espectacles infantils més adients a quatre menes d’esdeveniments:

Escoles

Obres de teatre

Animacions infantils

Nadons

Espectacles infantils per a escoles

Hi ha dues menes d’espectacles infantils per a escoles: educatius i d’animació.

Els espectacles educatius reforcen el contingut d’allò que es treballa a l’aula. Dos dels temes educatius amb més demanda són els espectacles en anglès i les obres de teatre per a llars d’infants.

D’altra banda, els espectacles infantils d’animació són adequats per celebrar dates assenyalades al col·legi, com per exemple el Carnestoltes, la Castanyada, Sant Jordi, Nadal i la festa de fi de curs. Es tracta d’obres de teatre i espectacles amb l’objectiu de generar alegria i animar la festa.

En triar un espectacle escolar, el més important és assegurar-se que la franja d’edat de l’obra sigui l’adequada per als alumnes, i també que la temàtica de l’obra encaixi bé amb la de la festa.

Espectacles infantils recomanats per a cada cicle

Aquestes són les obres més idònies per a cada cicle. Tanmateix, alguns d’aquests espectacles infantils es poden adaptar també per a cicles diferents:

Obres de teatre per a nens

Sovint s’associa la paraula “teatre” al local on es fan espectacles, és a dir, un teatre amb escenari, teló, decorats, etc. Tanmateix, les obres de teatre per a nens no es fan només a teatres, sinó a molts més espais com escoles, places públiques, biblioteques i centres cívics, entre d’altres.

En efecte, no cal un “teatre” per fer teatre. De fet, només hi ha dues coses indispensables perquè hi hagi teatre: un actor i un espectador.

Tanmateix, en el cas de les obres de teatre per a infants, hi ha certes particularitats que convé analitzar.

Característiques de les obres de teatre infantils

A continuació veurem alguns dels aspectes més destacats de les obres de teatre infantils. (Possiblement altres grups d’animació farien èmfasi en altres aspectes que poden ser igualment vàlids.)

  1. Animals. Als infants els encanten els animals, sigui en forma de titelles o com a part de la història. Per això, els espectacles infantils que estan relacionats d’alguna forma amb animals tenen molts punts a favor.
  2. Colors. Com a norma general, és convenient que les obres teatrals per a la canalla siguin alegres i animades, i per això és molt convenient que s’hi facin servir colors ben vius. Això no vol dir que els colors hagin de ser necessàriament llampants, però sí que és recomanable que siguin animats i harmoniosos.
  3. Música. A la canalla li sol fascinar la música, no només la melodia sinó també el ritme. Per aquest motiu, és bo que la música tingui un paper destacat en qualsevol espectacle infantil.
  4. Participació. Sempre procuro que alguns personatges dels meus espectacles infantils siguin interpretats per voluntaris del públic. Això ho gaudeixen tant per als que hi participen directament com els que ho veuen com a espectadors. També és molt important engrescar la participació indirecta del públic (picant de mans, contestant preguntes, etc.).
  5. Personatges icònics. Els nens reconeixen ràpidament els personatges icònics: la bruixa, el pirata, el dolent, el pallasso, la fada, etc. Un personatge icònic els ajuda a situar-se i els fa una sensació de quelcom conegut, de seguretat.
  6. Misteri. A la canalla li encanten les coses meravelloses i inexplicables. Estan predisposats a creure i deixar-se sorprendre. Per això, la màgia sol ser una de les coses que més triomfa amb els infants.
  7. Trama. La senzillesa és fonamental quan es tracta de nens. És molt rellevant que la trama sigui fàcilment intel·ligible. Les històries complicades i difícils de seguir sovint els provoquen avorriment.
  8. Humor. Els menuts riuen amb molta més facilitat que no pas els adults. A més, els agrada riure. L’humor ajuda a mantenir l’interès de la mainada en tota mena d’espectacles infantils.
  9. Exageració. Si un pallasso xiscla, fent veure que s’ha fet mal, els infants riuen; però si crida molt fort i exagerat, encara riuen més. En general, com més exagerat, millor. Això no vol dir que als espectacles infantils l’exageració no pugui conviure amb la subtilesa i l’humor intel·ligent. Ans al contrari, els adults ho apreciaran i això és molt bo, ja que la idea és tothom s’ho passi bé, tant els petits com els grans.

En les tres obres següents es poden veure exemples d’aquestes característiques. Concretament, titelles d’animals en Animalets, efectes de màgia i misteri en Familiar de màgia, i molta participació de la canalla en The Great Circusman.

Teatre per a festes infantils

Familiar de màgia

(Efectes de màgia i misteri)

Teatre per a nens en anglès

The Great Circusman

(Participació dels infants)

Teatre per a nadons

Animalets

(Titelles d’animals)

On trobar bons espectacles infantils?

Al Catàleg Escènics, de la Diputació de Girona, podeu trobar una gran quantitat d’obres de teatre per a nens i joves de gran qualitat, tant de companyies amateurs com professionals, totes de les comarques gironines. Una altra font solvent és el llistat d’espectacles de la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya), on hi ha les obres de més de 60 grups de teatre i animació professionals de Barcelona, Girona i tot Catalunya. Pel que fa als tallers i espectacles educatius per a escoles, el portal Activitum té una oferta força variada.

Animacions infantils

L’animació infantil comprèn dues grans àrees: d’una banda, activitats lúdiques amb atraccions, castells inflables, jocs d’aigua i escuma, i jocs tradicionals.

A banda d’això, sovint s’anomena també animació infantil a les activitats artístiques d’entreteniment que fan els mags, pallassos, titellaires, músics, etc.

Els meus espectacles infantils d’animació són adients per a tots tipus d’esdeveniments, des de festes majors i festes d’escola fins a esdeveniments familiars i festes infantils d’aniversari. Dona-hi una ullada!

Espectacles de carrer

El teatre de carrer sol ser animat, cridaner i espontani. Es tracta de crear un ambient d’animació que sovint s’emmarca dins d’un esdeveniment més gran, com una fira o la celebració d’una data assenyalada.

Els espectacles infantils de carrer convé que tinguin una franja d’edat ampla, ja que el públic pot anar des de canalla molt petita fins a joves. També convé que les obres siguin predominantment visuals; les condicions auditives al carrer a vegades són complicades.

El ritme ha de ser viu, i l’argument molt senzill o directament inexistent. Al carrer hi ha infinitat de distraccions i la gent ve i va contínuament, i això dificulta una atenció continua durant molta estona.

Per tot això, els espectacles infantils relacionats amb el circ solen funcionar molt bé al carrer, així com les animacions itinerants i les cercaviles.

Ruskus Patruskus durant una animació infantil itinerant al carrer.

Quin espectacle de carrer és millor?

Si es tracta d’organitzar una animació itinerant de carrer, l’espectacle Itineràntic és una bona opció: és una animació espontània i fresca que s’adapta fàcilment a tota mena de situacions. Pel que fa a espectacles infantils en una tarima a l’aire lliure, Cirkruskus és una obra ideal per representar-la al carrer, ja que té un ritme viu, és molt visual i sol agradar a petits i grans.

Espectacles infantils de Nadal

Un bon espectacle de Nadal ha d’encomanar l’esperit nadalenc de germanor, alegria i esperança.

Els espectacles infantils de Nadal s’organitzen bàsicament en dos vessants. D’una banda, els parcs nadalencs municipals, els quals consisteixen en atraccions i activitats per als més petits que es complementen amb espectacles de màgia, clown, titelles, etc.

D’altra banda, els comerços solen organitzar animacions infantils de Nadal per atraure-hi més clients durant els dies anteriors a Reis. És freqüent que els centres comercials organitzin espectacles infantils de Nadal durant aquests dies.

Cada any, durant la temporada de Nadal, adapto alguns dels meus espectacles infantils més alegres a la festivitat nadalenca. Els tres espectacles que tenen més demanda durant Nadal són Arzabastayan, Cirkruskus i Trenet Xumet.

Cartell d'un dels espectacles infantils per a nens i nenes en un parc de Nadal municipal
Cartell anunciant Petitruskus a un parc municipal de Nadal.
Espectacle infantil de Nadal
Una representació de Cirkruskus a un centre comercial durant Nadal.

Titelles i màgia per a bebès i infants d’un, dos i tres anys

Sovint s’associen els titelles amb els bebès i els infants molt petits, però convé saber que els nadons no són el grup més indicat per gaudir del teatre de titelles clàssic. Les obres de titelles sovint tenen un argument que, tot i ser senzill, encara és massa complex per als infants menors d’un any.

Una part important dels meus espectacles infantils els represento a llars d’infants de tot Catalunya amb tres obres creades especialment per a nadons i infants d’un, dos i tres anys: es tracta de Trenet Xumet, Animalets i Petitruskus.

Teatre de titelles per a nadons

Els titelles per a infants de zero i un any convé que s’expressin amb gestos i sons més que no pas amb paraules; que estimulin els sentits; que es puguin acariciar; que facin coses sorprenents com tocar un instrument, bombolles de sabó o fins i tot màgia.

Un dels titelles que té més èxit amb els bebès és el Conillet; als menuts els encanta apropar-s’hi i acariciar el seu pèl blanc i suau. També els agrada molt el Nunci, un titella de mà que mai no parla, però que fa moltes trapelleries i toca una cançó al xilòfon.

Un nen saluda a un titella
Un dels titelles que més agrada als infants de zero a tres anys és el Conillet.
Un titella de mà en una actuació infantil a una llar d'infants
El Nunci és un titella molt trapella a qui li encanta fer malifetes i tocar el xilòfon.

Els titelles més populars entre els infants són els titelles de guant, ja que molts en tenen a casa o a la llar d’infants, i els hi són força familiars. De fet, els titelles de guant són un dels titelles més presents en molts espectacles infantils, no només en el teatre de guinyol. Són els putxinel·lis clàssics, amb els que molts ens vam iniciar.

Aquest és el primer titella que vam fer la meva companya i jo, el senyor Banyetes. El cap i les mans les vam fer amb paper maixé:

Titella de mà fet amb paper maixé
El senyor Banyetes, el primer titella que vam fer, ens el va inspirar una obra de putxinel·lis de l’any 1931 que vam trobar a la fantàstica llibreria Millà, al carrer Sant Pau de Barcelona.

Tanmateix, un titella no és més que un objecte inanimat a qui l’artista dona vida. No és important si és un titella de guant, de fil o de tija, sinó que faci la il·lusió que té vida pròpia.

Per exemple, l’Aneguet (del show infantil Animalets) és en realitat una joguina amb rodes, però és manipulada de tal forma que sembla com si fos l’ànec qui guia al pallasso, i no a l’inrevés. L’ànec vol apropar-se als menuts en contra de la voluntat d’en Ruskus, i aquest estira-i-arronsa diverteix molt les criatures.

Aquí podeu veure l’escena durant el Festival de titelles de Barcelona al Poble Espanyol: