Un espectacle científic per a infants

Leo Kálnay - EL BLOG D'EN RUSKUS

El meu pare era físic, i la meva mare matemàtica. Suposo que aquest és el motiu que, des que era petit, la ciència sempre m’ha fascinat. I és clar, de gran no vaig poder-me estar de fer un espectacle científic.

El vaig anomenar Missió Setciències:

Missió Setciències

En català · 4 a 11 anys · Obra sobre la ciència i el mètode científic

Una obra que busca engrescar la canalla per la ciència en general i l’astronomia en particular. La canalla viatjarà pel sistema solar fins al misteriós Planeta Verd, on farem experiments amb uns simpàtics alienígenes que ens donaran més d’una sorpresa.

Un espectacle científic infantil sobre astronomia i el mètode científic

Què ha d’ensenyar un espectacle científic per a infants?

Em va costar molt desenvolupar aquesta obra. No volia fer el típic espectacle científic a base d’experiments cridaners i reaccions químiques espectaculars. Tot i que reconec el valor didàctic d’aquesta mena de shows de ciència, sabia pels meus pares que el dia a dia de la ciència real sovint s’allunya d’aquesta espectacularitat. Sovint té més a veure amb coses en aparença no gaire emocionants com pensar molt, escriure fórmules matemàtiques i fer treball de formigueta al laboratori durant molts anys per aconseguir petits avenços.

Volia crear un espectacle científic sincer, que transmetés el veritable esperit de la ciència. Però, quin és aquest? Quin és l’aspecte més important de la ciència que cal transmetre els infants a l’hora de fer un espectacle científic?

Vaig arribar a la conclusió que la idea central hauria de ser que la base de la ciència és el mètode científic. És a dir, les nostres afirmacions han de poder-se comprovar mitjançant experiments, i aquests experiments han de poder-se replicar per altres científics amb resultats similars. Aquesta idea de basar el coneixement en l’experimentació directa és la que va desbancar els gairebé 2000 anys de regnat d’Aristòtil, la que gairebé costa la vida a Galileu i la que ens ha donat avenços sorprenents: des de la teoria del Big Bang i la relativitat fins a l’avançada tecnologia dels ordinadors i la navegació GPS.

Màgia per explicar el mètode científic a la canalla

Per tal d’explicar el mètode científic vaig donar-li un nou ús a un efecte clàssic de la màgia per a infants anomenat Hippity-Hop Rabbits, en el que un conillet blanc i un altre de negre canvien de color inexplicablement, amb un final sorprenent.

En l’adaptació que hi vaig fer, els conillets originals esdevenen dos extraterrestres, un de blau i un de vermell, cadascú dels quals viu a una casa blava i vermella, respectivament. Tots dos habiten a un planeta misteriós conegut com a Planeta Verd.

inrs aliens - Ruskus Patruskus
Els misteriosos extraterrestres del Planeta Verd.

Quan observem els alienígenes amb atenció, ens adonem d’un fenomen estrany: en canviar de casa (l’extraterrestre vermell a la casa blava, i el blau a la vermella), els extraterrestres també canvien de color! Fem una hipòtesi per explicar aquest comportament, però per comprovar-la hem de fer experiments: és a dir, hem d’aplicar el mètode científic.

Per cert, els infants estan convençuts que el mag -en aquest cas, el pallasso- fa trampes perquè els extraterrestres canviïn de color, però al final s’emporten una gran sorpresa!

La màgia i l’astronomia van de bracet

La màgia està present en tota l’obra per reforçar els conceptes científics. Vaig adaptar diversos trucs de màgia per donar un interès addicional a l’obra i que fossin un complement a les explicacions complementàries.

En efecte, a més de referir-se al mètode científic, també volia que l’espectacle ensenyés coses fascinants relacionades amb la ciència. No sabia si triar la física, la química, la biologia o les matemàtiques per ambientar l’obra. Finalment, em vaig decidir per una branca de la ciència que podia enganxar fàcilment la canalla: l’astronomia.

Així, abans de trobar als extraterrestres, hem de fer un llarg viatge per l’espai en un coet, que aprofitem per aprendre moltes coses relacionades amb l’espai exterior: què són les estrelles i perquè n’hi ha de diferents colors, així com les característiques dels planetes del sistema solar. Cada planeta és representat per una carta gegant, i un infant que interpreta un capità interplanetari tria a quin planeta hem d’anar. Gràcies a un sorprenent truc de cartomàgia, el capità tria justament la carta del Planeta Verd.

Ruskus Patruskus ensenya els noms dels planetes
Aprendrem moltes coses sobre els planetes del sistema solar.

També trobem que les galàxies són entitats fascinants. I perquè la canalla mai no oblidi que la nostra galàxia es diu Via Làctia, vaig recórrer a un altre clàssic de la màgia: la gerra de llet, en el qual la llet desapareix després d’abocar-se a un cucurutxo de paper.

Els explico que Via Làctia vol dir “camí de llet”, en referència a com es veu la nostra galàxia les nits estrellades. Mentre dic això, vaig omplint un cucurutxo de cartolina amb la llet, i els dic que ells esdevindran les “estrelles de la galàxia”. Mentre dic això, faig com si tingués la intenció de llençar-los la llet del cucurutxo per sobre. Després d’una estona de “us-mullo-o-no-us mullo” (en què la mainada s’engresca al màxim), quan finalment llenço la llet observen amb sorpresa que aquesta màgicament s’ha transformat en una imatge de la nostra galàxia!

Tot això fa que Missió Setciències sigui una obra ideal per a infants de l’educació primària, ja sigui per a la Setmana de la Ciència o per a qualsevol jornada científica adreçada a nens i nenes.

Un científic ventríloc

La ventrilòquia encanta els infants. Per això, en aquesta obra sobre la ciència no podia faltar un ninot-científic. El gall Pipo Corocó es transforma en un científic esbojarrat que ens diu la clau per a ser uns bons científics: ser bons observadors.

La seva aparició i la seva interacció amb en Ruskus és un dels moments més divertits del show.

Una obra sobre la ciència en anglès

Des de la seva estrena, l’espectacle científic Missió Setciències ha tingut molt d’èxit, i s’ha representat moltes vegades a escoles i biblioteques de tot Catalunya. Per això em va semblar interessant fer-ne una versió de teatre en anglès, així que des de fa uns anys aquesta obra també té una versió en anglès anomenada It’s Not Rocket Science.

A banda de ressaltar els mateixos conceptes científics que Missió Setciències, aquest science show treballa el vocabulari científic bàsic en anglès.

It’s Not Rocket Science

En anglès · 8 a 12 anys · Vocabulari en anglès relacionat amb ciència i astronomia

Versió en anglès de l’espectacle Missió Setciències. Els infants esdevindran agents secrets amb una arriscada missió: anar fins a un altre planeta a cercar alienígenes. L’obra emfatitza el vocabulari en anglès relacionat amb la ciència i l’espai: els noms dels planetes i dels cossos celestes, paraules científiques bàsiques i expressions habituals sobre ciència i tecnologia.

Una obra en anglès per a infants de 8 a 12 anys amb vocabulari relacionat amb ciència i tecnologia