Ja sigui que estiguis organitzant un espectacle infantil per a una festa de l’escola, per a una celebració de l’associació de veïns o per a la festa major, ben segur que vols que l’espectacle surti a la perfecció i, sobretot, que els infants quedin contents.
Espectacles infantils a l’aire lliure
1. On serà el sol quan comenci l’espectacle infantil?
Aquest senzill detall és especialment important quan es planegen espectacles infantils: és fonamental que t’asseguris que el sol no enlluernarà els nens.
Com que la majoria de les representacions infantils es fan de dia, si la tarima està mal ubicada serà un desastre. Els menuts tindran el sol de cara i els serà molt difícil gaudir de l’actuació, per bona que sigui.
Per això et recomano que, uns dies abans de l’espectacle, vagis personalment al lloc on es farà la representació. Ves-hi a la mateixa hora que començarà la espectacle, i comprova sobre el terreny quina és la millor ubicació per fer l’espectacle.
Per norma general, el millor és que el sol quedi d’esquenes al públic.
En cas que s’hagi d’instalar una tarima, assegura’t de comunicar l’orientació correcta als responsables de muntar l’entarimat.
2. Però… realment et cal una tarima?
En els espectacles infantils a l’aire lliure per a molta mainada, una tarima ajuda a delimitar l’espai i és fonamental per a la bona visibilitat de l’actuació.
Si aquest és el teu cas, l’entarimat és imprescindible.
Dit això, hi ha d’altres ocasions en què, senzillament, la tarima és una despesa innecessària que no ajuda en res a l’espectacle.
Més aviat al contrari.
Si l’espectacle és de petit format, si l’espectacle infantil és fa en un entorn acollidor (com per exemple un parc), i si a més no hi ha una gran quantitat de nens, aleshores et pots plantejar fer l’espectacle sense tarima i amb la canalla asseguda a terra.
Així l’espectacle guanyarà en proximitat, en caliu… i de pas estalviaràs diners.
3. Asseguts a la cadira o a terra?
De vegades he fet espectacles infantils en què els organitzadors hi havien posat una tarima… però s’havien oblidat de posar-hi també les cadires.
També m’he trobat amb el cas contrari: hi havia cadires, però no pas tarima.

Amb l’excepció dels espectacles infantils musicals d’animació, en què els nens s’han de moure i ballar, si hi poses una tarima has de posar-hi també les cadires.
En canvi, si l’actuació es fa sense entarimat, aleshores és preferible que ho hi hagi cadires i que la mainada segui a terra.
Per què?
A causa de l’angle de visió. Si l’actuació es fa sobre una tarima i els infants estan asseguts a terra, veuran l’actuació “des de baix”, i això els obligarà a mantenir el cap aixecat en una postura incòmoda.
Si, en canvi, hi poses cadires però no hi poses tarima, els nens de les files de darrere no ho veuran bé.
Personalment prefereixo les tarimes que no passen del mig metre d’alçada, ja que no necessiten escala, són menys perilloses si els infants hi pugen i permeten una interacció més propera.
4. On és el punt de llum?
Procura que el punt de llum per als equips de música i d’il·luminació sigui tan a prop de la tarima com sigui possible, però que no sigui perillós per als infants.
Assegura’t també que hi hagi corrent elèctric quan arribi l’hora de preparar l’espectacle.
5. On es canviaran els artistes?
Quan les festes infantils se celebren a una plaça o al mig del carrer, és important no oblidar-se de preveure aquest punt.
Pots improvisar un camerino a una botiga, a la casa d’un veí, etc., però assegura’t que el lloc que faci les vegades de camerino estigui net i ben condicionat: dues o tres cadires, una taula espaiosa, un mirall, bona il·luminació i un lavabo a prop.
Unes ampolles d’aigua i alguns gots també estarien molt bé.
Personalment sempre he sigut bastant flexible en aquest punt, i freqüentment m’he canviat en llocs insòlits i mal condicionats.
Però hi ha artistes que són molt exigents en quant a això, i que s’ho prenen molt malament (fins i tot com una ofensa) si els dius que s’hauran de canviar en un lavabo o en un qualsevol lloc que no estigui net i ben condicionat.
Estàs avisat. 😉
6. A l’estiu: farà massa calor per fer un espectacle infantil?
Recorda que, durant els mesos d’estiu, d’onze del matí a quatre de la tarda fa molta calor.
Tingues en compte que els menuts estaran asseguts durant cinquanta minuts o més al mateix lloc.
I si s’estan rostint a foc lent, la veritat és que no gaudiran gaire de l’espectacle…
Procura triar un lloc on hi hagi alguna mena d’ombra. Si això no fos possible, aleshores intenta improvisar un tendal per als infants.
Tingues present que els espais de pedra o de ciment s’escalfen bastant més que els de gespa.
7. A l’hivern: la il·luminació és adequada?
És bo no oblidar que a l’hivern es fa fosc molt aviat.
Durant aquests mesos, qualsevol espectacle infantil que comenci després de les cinc de la tarda ha de comptar amb una il·luminació adient.
Deixa sempre els focus encesos des de bon començament de l’espectacle, encara que hi hagi llum de dia i es vegi tot perfectament. Així evitaràs que la representació vagi quedant en penombres a mesura que es faci fosc.
Espectacles infantils a espais tancats
8. L’espai escènic està ben condicionat?
Quan l’artista arriba al teatre sovint es troba amb el camerino brut, l’escenari sense escombrar, els decorats de l’últim espectacle encara al mig de l’escenari…
Això passa freqüentment en sales petites que només es fan servir de tant en tant.
En canvi, quan tot està net, endreçat i a punt diu molt a favor dels organitzadors.
A més, ajuda a predisposar favorablement l’artista a fer una bon espectacle!
9. On és l’encarregat del so i la il·luminació?
A les sales de teatre no professionals sol haver-hi algú que fa el paper de tècnic, i que sap com funciona el sistema d’il·luminació i de so.
Assegura’t que aquesta persona estigui localitzable a l’hora de l’espectacle.
Queda prèviament amb ella, comenta-li els detalls tècnics de l’espectacle i l’hora d’arribada de la companyia, i apunta’t el seu número de mòbil per si de cas.
Si no pots tenir la certesa al 100% que podràs comptar amb aquesta persona el dia de l’espectacle, per si de cas procura que t’expliqui els aspectes tècnics fonamentals: on és la clau per obrir la sala, com es dóna el corrent elèctric, com funciona l’equip de so i d’il·luminació, etc.
Més d’una vegada m’he trobat que, mitja hora abans de l’inici de l’espectacle, ningú té la més petita idea d’on pot haver-se ficat el simpàtic encarregat de donar la llum, engegar els focus i obrir la porta de la cabina de so.
En tots els casos
10. Estan ben escrits els noms de l’artista i de l’espectacle?
És freqüent que, amb les presses, el nom de l’artista o el de l’espectacle estiguin mal escrits.
És un detall lleig que passa sovint.
Sempre és millor que inverteixis alguns minuts addicionals en revisar el material escrit per assegurar-te que no hi ha cap error tipogràfic.
Fes-ho abans que no sigui massa tard, quan el material ja estigui imprès o s’hagi enviat als mitjans de comunicació.
11. Quins són els requeriments tècnics de l’espectacle?
Cada espectacle té unes característiques tècniques específiques. Assegura’t de tenir-les totes cobertes.
Consulta els detalls tècnics amb el responsable de la companyia artística, i demana-li amb prou antelació la fitxa tècnica de l’espectacle.
12. Hi ha algun lloc habilitat per a carrega i descarrega?
Per preparar un espectacle infantil sovint cal descarregar equips pesats, la qual cosa fa necessari aparcar el més a prop possible del lloc de la representació.
Per això és bona idea reservar-hi algun espai perquè pugui aparcar al vehicle de la companyia i, si cal, notificar-ho amb antelació a la policia local.